Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι τα GDAs;

GDAs Μάθε τι τρως

Τον τελευταίο καιρό σε όλο και περισσότερες συσκευασίες τροφίμων βλέπουμε τα σήματα των GDAs(ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη) που μας υποδεικνύουν τι περιέχει κάθε μερίδα του τροφίμου στα βασικά διαθρεπτικά συστατικά του.

 

Τι είναι τα GDAs;   

Το σύστημα των GDAs ξεκίνησε να αναπτύσσεται  από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Τροφίμων και Ποτών (CIIA) από το 1998, με πρωτοβουλία των μεγαλύτερων εταιρειών τροφίμων της Ευρώπης. Οριστικοποιήθηκε και απέκτησε την τελική μορφή  -που είναι εφαρμόσιμη σε εθελοντική βάση- το 2006. Πρόκειται για σήμανση με ενιαίο τρόπο επάνω στις συσκευασίες των τροφίμων, που μας επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να καταλάβουμε πόσο συνεισφέρει κάθε μερίδα στο ημερήσιο διαιτολόγιο μας, όσον αφορά τις θερμίδες, τα σάκχαρα, τα λιπαρά, τα κορεσμένα λιπαρά και το νάτριο.

Για τη διαμόρφωση των GDAs έχουν ληφθεί υπόψη  όλα τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα για τη διατροφή, καθώς και η νομοθεσία που διέπει τη διαθρεπτική επισήμανση των τροφίμων.

 

Πώς μας ενημερώνουν τα GDAs;  

Τα στοιχεία που αποτελούν τη βάση του συστήματος, αφορούν τη διατροφή ενός υγιούς ενήλικα, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου ημερήσιου διαιτολογίου 2000 θερμίδων και είναι:

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΕΝΗΛΙΚΑ
Θερμίδες 2000 Kcal
Σάκχαρα 90 g
Λιπαρά 70 g
Κορεσμένα Λιπαρά 20 g
Νάτριο 2,4 g

Παράδειγμα: αν καταναλώσουμε 1 ποτήρι (250 ml) πλήρες γάλα οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι 158, δηλ. 8% της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης για τις θερμίδες, σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα. Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζεται και για τα υπόλοιπα συστατικά το ποσοστό που συνεισφέρουν στη διατροφή μας, το οποίο τελικά αναγράφεται στα πέντε βασικά σήματα με το χαρακτηριστικό σχήμα που βρίσκουμε επάνω στις συσκευασίες των τροφίμων και αποτελούν τη σήμανση GDAs.

 

Σε τι διαφέρουν από τα RDAs;  

Τα GDAs είναι διαφορετικά από τα RDAs (Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα-ΣΗΠ). Τα RDAs αφορούν τα συνιστώμενα ποσοστά βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας. Συχνά μπορεί να συναντήσουμε και τις δύο επισημάνσεις επάνω σε μία συσκευασία τροφίμου.

 

Γιατί τα GDAs είναι σημαντικά στη διατροφή μας;   

Σε έρευνα καταναλωτών από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% απάντησε ότι τα GDAs τους βοηθούν να επιλέγουν το καλύτερο και πιο υγιεινό προϊόν για τη διατροφή τους.

Τώρα μπορούμε όλοι να ξέρουμε πως και γιατί χρειαζόμαστε στη διατροφή μας τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, να κάνουμε σωστότερες επιλογές και να φροντίσουμε για μια υγιή και ισορροπημένη καθημερινή διατροφή.

Και βέβαια είμαστε περήφανοι που η ΧΕΛΜΟΣ είναι από τις πρώτες εταιρείες που εφάρμοσε τη σήμανση GDAs στις συσκευασίες των προϊόντων της για σωστή και έγκυρη ενημέρωση των καταναλωτών.